U bent hier

Juryrapport 20ste editie

Voor de 20ste editie van de Schrijverspodiumprijs werden door 41 deelnemers in totaal 136 gedichten ingezonden. In het democratische gedeelte van deze wedstrijd, waarin de uitslag geheel door de deelnemers zelf is bepaald, heeft We zagen ze gaan van Daan de winst binnengehaald, een prachtig, goed opgebouwd gedicht over de vergankelijkheid van het leven dat ook in het redactionele gedeelte hoog scoorde. Een verdiende winnaar! Op de tweede plek geëindigd is De dood van Andrej Verhoeks, ook een mooi en enigszins plechtstatig gedicht over de dood dat slim gebruik maakt van herhaling en tevens veel deelnemers heeft aangesproken. Een gedeelde derde plaats is voor Hertje van Even.over.leven, een lief, klein gedicht met een fijn rijm en vanwege de echo een goede laatste regel, en Kanker aan de zijlijn, een emotionele hartenkreet van Linda van Erk over de machteloosheid bij de ziekte van een geliefde naaste terwijl je zo graag wilt helpen, maar ook over de hoop die er toch nog is. Daan wint hiermee €100,-, Andrej Verhoeks €75,- en Even.over.leven en Linda van Erk beiden €12,50.
In het redactionele gedeelte van deze 20ste editie ging de strijd tussen Per Oscar Tops, die van alle markten thuis is en zowel gevoelig als met humor creatief over de meest diverse onderwerpen schrijft in Weg, De rest kan ik niet delen, Elektrische bakfiets, Geef, Meneer Ng, Sportstress, Ufofoto’s, Vaders vergeten en het waarschijnlijk als grapje bedoelde De bekendmaking van Het duurzaamste gedicht tweeduizend drieëntwintig (exclusief titel), en Gwen Talsma-Viset met haar zeer prettig leesbare maar toch diepgaande, romantische gedichten Aan het kind in de spiegel, Adem en Voor Heleen die je graag herleest en met Derwisj als kunstzinnig hoogtepunt dat de aard van die dans in de structuur van het gedicht probeert te vangen en daar wonderlijk goed in slaagt, en Eric Deprez met zijn intellectuele, diep filosofische en grootse poëzie die zijn inspiratiebronnen waardig is: in De belofte, Bloed, Portret, Biografie, Eenmaal en Toeval toont Eric Deprez zich een fantastisch schrijver. Hij is deze keer dan ook winnaar van het redactionele gedeelte van deze dichtwedstrijd en verdient daarmee een geldbedrag van €100,-. Hopelijk volgt er in de nabije toekomst ook een mooie dichtbundel!
De redactionele selectie toont deze keer twee plekken waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn. Scroll naar beneden om het lijstje te bekijken. Klik hier voor de complete uitslag van het democratische gedeelte.

Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor jullie vertrouwen en wellicht tot de volgende editie!

- Erik Lange, 12-05-2023

Democratische uitslag 20ste editie (met puntentotaal)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Redactionele selectie 20ste editie

1

2