U bent hier

Deelname

Deelname aan de Schrijverspodiumprijs staat open voor iedereen van 16 jaar en ouder. U kunt uitsluitend meedoen met Nederlandstalige gedichten van eigen hand.

Gedichten worden zowel democratisch (door de deelnemers) als door de redactie van de wedstrijd beoordeeld. Dit levert twee afzonderlijke uitslagen op. Voor beide wedstrijddelen zijn prijzen beschikbaar. Deze editie van de schrijverspodiumprijs worden er vier prijzen uitgereikt. Voor de 1ste, 2e en 3e prijs die democratisch tot stand komen, zijn dit keer respectievelijk geldbedragen van €100,-, €75,- en €25,- beschikbaar, terwijl er ook een prijs van €100,- aan een redactioneel gekozen beste auteur wordt toegekend. U kunt in het democratische wedstrijddeel hooguit één prijs winnen en dat is de prijs behorende bij de plek voor uw hoogst geëindigde gedicht. Bij een gelijk puntenaantal onder de democratische prijswinnaars wordt het (resterende) prijzengeld zo eerlijk mogelijk verdeeld. Met minimaal drie ingezonden gedichten kunt u mogelijk twee prijzen winnen, de redactionele en een democratische.
In totaal mag u maximaal negen gedichten insturen. Voor deelname is één ingezonden gedicht echter al voldoende, maar om in aanmerking te kunnen komen voor de redactionele prijs moet u minimaal drie gedichten inzenden. Meer gedichten inzenden voor beide wedstrijddelen mag, maar dat hoeft niet. Maar maximaal negen gedichten in totaal dus.

Als deelnemer mag u elk ingezonden gedicht op kwaliteit beoordelen. De punten die dat oplevert, worden uiteindelijk opgeteld, waarmee de democratische uitslag een feit is. Tijdens de wedstrijd worden auteursnamen bovendien geanonimiseerd zodat een eventuele reputatie bij de beoordeling geen rol speelt. Uw stem is in ieder geval belangrijk voor de democratische uitslag. En hoe meer u stemt, hoe meer invloed u uitoefent...

Per ingezonden gedicht wordt een inschrijfgeld van €3,- gevraagd en per wedstrijd mag u maximaal 9 gedichten opgeven waarmee u nog niet eerder aan deze wedstrijd deelnam. Ingezonden gedichten mogen niet eerder bekroond zijn met een prijs (hier of elders) en ook niet eerder door een uitgever zijn gepubliceerd: publicatie op literaire websites of in eigen publicaties is geen probleem.

Ga als volgt te werk als u voor het eerst meedoet:

  1. Maak een account aan via de link Nieuw account aanmaken onder Gebruikerslogin.
  2. Log in en stuur één of meer gedichten in via de link Gedicht insturen in het menu bovenaan.
  3. U krijgt een e-mail met alle benodigde informatie: uw deelname is nog niet definitief.
  4. Maak het inschrijfgeld over: binnen enkele dagen wordt uw werk op de website gepubliceerd.
  5. Log daarna af en toe in om alle tot dan toe ingezonden gedichten te kunnen beoordelen.

De drie stemknoppen

Als geregistreerd deelnemer van de huidige wedstrijd mag u dus elk ingezonden gedicht beoordelen. In het kader Nog te beoordelen (zichtbaar na inloggen) worden alle gedichten getoond die u nog kunt beoordelen, maar u herkent een gedicht waarop u nog niet gestemd hebt ook aan de drie stemknoppen onder het gedicht. Met de linker 'Duim omlaag'-knop geeft u aan dat u het gedicht slecht of matig vindt en daarmee kent u dat gedicht 1 punt toe. Met de middelste knop daarentegen, kent u 3 punten toe omdat u het gewoon wel een aardig gedicht vindt. En met de rechter 'Duim omhoog'-knop geeft u het gedicht 6 punten omdat u het echt een heel goed gedicht vindt. Zodra u gestemd hebt, verdwijnen de knoppen onder het betreffende gedicht en kunt u een ander gedicht selecteren. Het is verder wellicht goed te weten dat het beoordelen van gedichten vrijwillig is en dus niet verplicht: u mag zoveel gedichten beoordelen als u zelf wilt, ook uw eigen gedichten. Stemmen is echter wel ontzettend leuk - u kunt dat trouwens ook op uw smartphone of tablet doen, door de website in uw mobiele browser te openen - en ook in uw voordeel want elk gedicht waarop u níet stemt, krijgt aan het eind van de rit toch 3 punten van u. Daarom maakt het ook niet veel uit of u uw gedichten al aan het begin van de wedstrijdperiode instuurt, halverwege of pas op de laatste dag, want ook niet-stemmers leveren punten op en voor de sluitingsdatum worden alle deelnemers er bovendien aan herinnerd dat er nog enige tijd gestemd kan worden.