U bent hier

Deelname

Deelname aan de Schrijverspodiumprijs staat open voor iedereen van 16 jaar en ouder. U kunt uitsluitend meedoen met Nederlandstalige gedichten van eigen hand.

Als deelnemer mag u elk ingezonden gedicht op kwaliteit beoordelen. De punten die dat oplevert, worden uiteindelijk opgeteld, waarmee de democratische uitslag een feit is. Tijdens de wedstrijd worden auteursnamen bovendien geanonimiseerd zodat een eventuele reputatie bij de beoordeling geen rol speelt. De redactionele keuze van de alternatieve prijswinnaar(s) daarentegen, wordt op basis van alle door een auteur ingezonden gedichten bepaald door de redactie van deze dichtwedstrijd. Voor dit deel van de uitslag zullen alleen de door de redactie als goed tot zeer goed beoordeelde gedichten op volgorde worden gezet, terwijl de democratische uitslag werkelijk alle inzendingen rangschikt. Zie het kader Wedstrijdinformatie voor de totale waarde van de prijzenpot en de verdeling daarvan over de verschillende winnaars.
De verschillende beoordelingen zijn overigens alleen bedoeld om elkaar aan te vullen, om een andere invalshoek op dezelfde inzendingen te bieden, niet om de ene beoordeling boven de andere te stellen. Het is goed mogelijk dat een gedicht in beide wedstrijddelen goed scoort, maar dat zal soms ook helemaal niet het geval zijn. Uw stem is in ieder geval belangrijk voor de democratische uitslag. En hoe meer u stemt, hoe meer invloed u uitoefent...

Per ingezonden gedicht wordt een inschrijfgeld van €3,- gevraagd en per wedstrijd mag u maximaal 3 gedichten opgeven waarmee u nog niet eerder aan deze wedstrijd deelnam. Ingezonden gedichten mogen niet eerder bekroond zijn met een prijs (hier of elders) en ook niet eerder door een uitgever zijn gepubliceerd: publicatie op literaire websites of in eigen publicaties is geen probleem.

Ga als volgt te werk als u voor het eerst meedoet:

  1. Maak een account aan via de link Nieuw account aanmaken onder Gebruikerslogin.
  2. Log in en stuur één of meer gedichten in via de link Gedicht insturen in het menu bovenaan.
  3. U krijgt een e-mail met alle benodigde informatie: uw deelname is nog niet definitief.
  4. Maak het inschrijfgeld over: binnen enkele dagen wordt uw werk op de website gepubliceerd.
  5. Log daarna af en toe in om alle tot dan toe ingezonden gedichten te kunnen beoordelen.

De drie stemknoppen

Als geregistreerd deelnemer van de huidige wedstrijd mag u dus elk ingezonden gedicht beoordelen. In het kader Nog te beoordelen (zichtbaar na inloggen) worden alle gedichten getoond die u nog kunt beoordelen, maar u herkent een gedicht waarop u nog niet gestemd hebt ook aan de drie stemknoppen onder het gedicht. Met de linker 'Duim omlaag'-knop geeft u aan dat u het gedicht slecht of matig vindt en daarmee kent u dat gedicht 1 punt toe. Met de middelste knop daarentegen, kent u 3 punten toe omdat u het gewoon wel een aardig gedicht vindt. En met de rechter 'Duim omhoog'-knop geeft u het gedicht 6 punten omdat u het echt een heel goed gedicht vindt. Zodra u gestemd hebt, verdwijnen de knoppen onder het betreffende gedicht en kunt u een ander gedicht selecteren. Het is verder wellicht goed te weten dat het beoordelen van gedichten vrijwillig is en dus niet verplicht: u mag zoveel gedichten beoordelen als u zelf wilt, ook uw eigen gedichten. Stemmen is echter wel ontzettend leuk - u kunt dat trouwens ook op uw smartphone of tablet doen, door de website in uw mobiele browser te openen - en ook in uw voordeel want elk gedicht waarop u níet stemt, krijgt aan het eind van de rit toch 3 punten van u. Daarom maakt het ook niet veel uit of u uw gedichten al aan het begin van de wedstrijdperiode instuurt, halverwege of pas op de laatste dag, want ook niet-stemmers leveren punten op en na de sluitingsdatum worden alle deelnemers er bovendien aan herinnerd dat er nog enige tijd gestemd kan worden.