U bent hier

Juryrapport 21ste editie

Voor de 21ste editie van de Schrijverspodiumprijs werden door 61 deelnemers in totaal maar liefst 216 gedichten ingezonden.
In het democratische gedeelte van deze wedstrijd, waarin de uitslag geheel door de deelnemers zelf is bepaald, zijn Naast mij in de stiltecoupë van Sarah Scholts en Winterklaar van Mattanja op een gedeelde eerste plek geëindigd, het eerste gedicht een kleine, ontroerende en liefdevolle scène in een trein waarvan je hoopt dat zoiets nog werkelijk zou kunnen gebeuren in de wereld van vandaag en het tweede een treffend beeld van de intrede van de herfst en hoe een afscheid ook zijn schoonheid heeft. Op een gedeelde tweede plaats staan Bekentenis van Willy Huisman, een erg leuk en goed geconstrueerd gedicht over de liefde, vol met slimme woordspelingen, en Twist van Spie, ook een erg leuk gedicht, humoristisch en vernuftig opgebouwd rond de dubbele betekenis van het woord twist. Echte jongens van Friso Bijleveld, een droevige bespiegeling over "echte" jongens is op de derde plek geëindigd. Het prijzengeld moet helaas gedeeld worden dus Sarah Scholts en Mattanja winnen ieder €50,-, Willy Huisman en Spie ieder €37,50 en Friso Bijleveld €25,-.
In het redactionele gedeelte van deze 21ste editie ging de strijd tussen Per Oscar Tops en Malon Bakker. De vaardig geschreven poëzie van Malon Bakker filosofeert graag op intellectuele, soms een beetje klinische maar tegelijk menselijke wijze over de liefde, het bestaan en andere grote thema’s en weet dat in een consequente, uitgekristalliseerde stijl vorm te geven. Haar meest diepgevoelde en openhartige gedicht is hier Waar gaan de andere eenzamen heen? en dat is dan ook mijn favoriet van haar omdat het zo sterk de emotie van eenzaamheid weet over te brengen. Lees ook haar andere fascinerende gedichten Alles wat geen uitgang heeft, De vredesduif, Een tang, een klem, een scalpel, Geef het tijd, Wat te doen dan doen alsof, Houd je maar goed vast aan je benen, Voor alles en Wat hebben ze gedaan?
Per Oscar Tops liet in vorige edities ook al zien fantastisch te kunnen schrijven en heeft dat in deze editie opnieuw aangetoond. Zijn poëzie is sterk beeldend met veel oog voor detail, origineel, sensitief en vol levenswijsheid, vaak opgevrolijkt door een prettige dosis humor. Zijn beste gedichten, waaronder het ontroerende Niet zien en Te vroeg grijs en het briljante Vloeibare vorm, herlees ik met plezier keer op keer en daarmee is Per Oscar Tops winnaar geworden van het redactionele gedeelte van deze dichtwedstrijd en verdient daarmee een geldbedrag van €100,-. Lees ook zijn andere gedichten Hygroreceptor, Wat ruikt de ochtend, Werd het maar altijd donker, Mij en de Maas, Punta en Uit.
De redactionele selectie toont deze keer twee plekken waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn. Scroll naar beneden om het lijstje te bekijken. Klik hier voor de complete uitslag van het democratische gedeelte.

Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor jullie vertrouwen en wellicht tot de volgende editie!

- Erik Lange, 20-12-2023

Democratische uitslag 21ste editie (met puntentotaal)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Redactionele selectie 21ste editie

1

2