U bent hier

Juryrapport 15e editie

Voor de 15e editie van de Schrijverspodiumprijs werden door 74 deelnemers in totaal 233 gedichten ingezonden. In het democratische gedeelte van deze wedstrijd, waarin de uitslag geheel door de deelnemers zelf is bepaald, is het gedicht Kaarslicht van Nel Goudriaan met overmacht op de eerste plek geëindigd: een mooi, romantisch en licht melancholisch sonnet over de liefde. Een verdiende winnaar! De tweede plaats wordt bezet door het ontroerende en prachtige Samen van Ad Nouwens: knap hoe weinig woorden er nodig zijn om de lezer een brok in de keel te geven. Fijn dat dit gedicht ook een prijs krijgt! De derde plek ten slotte, was tot vlak voor sluitingstijd nog een klein strijdtoneeltje, waaruit Het kitten van Bart de Wolf uiteindelijk als winnaar tevoorschijn kwam: gewoon een erg leuk pleziergedicht dat duidelijk veel mensen heeft aangesproken. De democratisch bepaalde 1ste, 2e en 3e prijs bedragen respectievelijk €150,-, €75,- en €25,-.
In het redactionele deel van deze 15e editie is (naast de eerder toegekende genreprijzen) alleen een hoofdprijs te vergeven: een eigenboekpublicatie ter waarde van €300,- beschikbaar gesteld door sponsor Kirjaboek. Drie schrijvers kwamen dit keer voor die prijs in aanmerking: Erwin Evens (Interview met de dichter, Na de kater, onze ochtendlijke materialisaties, Het dagelijks leven van de influencer en Er wordt geleerd uit het falen van systemen), Karen (Vervaldatum, Mamie en Slechtnieuwsbrenger) en Gaël van Heijst (Buurtonderzoek: wat hangt ons boven het hoofd, Niemand hoeft echt nog veel verder, Wees droog vandaag, Gazon en Een achterbank – Deel 1).
Van Karen vallen vooral Mamie en Vervaldatum op. In dat eerste gedicht voel je al in de eerste strofe aan dat het wel eens een emotioneel gedicht kan worden en dat wordt het ook, met een heel krachtig slot. Heel goed opgebouwd en heel goed geschreven. Het tweede gedicht is heel anders en ligt op de grens van proza en poëzie en is ook gewoon erg goed en aantrekkelijk geschreven. Misschien zit er in Karen (ook) wel een romanschrijfster verborgen.
Erwin Evens beschrijft het moderne leven met wat zelfspot en enig cynisme in verfrissend originele, vermakelijke gedichten en hij doet dat op een hoog niveau. Zijn Na de kater, onze ochtendlijke materialisaties en Mamie van Karen hebben bovendien ook behoorlijk hoog gescoord in het democratische deel van de wedstrijd, dus de waardering is breed gedeeld.
Van de poëzie van Gaël van Heijst is in het democratische deel het licht humoristische Gazon nog redelijk hoog geëindigd maar zijn overige gedichten niet zo. En dat is jammer want er valt een hoop te ontdekken en te genieten in zijn werk. Zijn poëzie loopt over van het creatieve taalgebruik en de originele inhoudelijke en stijlmatige vondsten. Zoals in Buurtonderzoek: wat hangt ons boven het hoofd (dat in deze editie al met een prijs voor het beste originele gedicht werd bekroond) en het prachtige Een achterbank – Deel 1.
Van deze drie dichters is in samenwerking met Linda Holla van Kirjaboek Gaël van Heijst tot winnaar van het redactionele deel van deze 15e editie van de Schrijverspodiumprijs verkozen! Hij wint daarmee dus een eigenboekpublicatie. Van harte gefeliciteerd, Gaël.
Merk nog op dat de redactionele selectie drie plekken toont waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn. Klik hier voor de complete democratische uitslag.
Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor uw vertrouwen en wellicht tot een volgende editie!

- Erik Lange, 16-12-2020

Democratische uitslag 15e editie (met puntentotaal)

1

2

  • Samen - Ad Nouwens - 249

3

4

5

6

7

8

9

10

Redactionele selectie 15e editie

1

2

3