U bent hier

Juryrapport 9e editie

Voor de 9e editie van de Schrijverspodiumprijs zonden 73 deelnemers tezamen 168 gedichten in. En wat een prachtig toeval: het eerste gedicht dat voor deze editie werd aangemeld eindigt op de eerste plek in het democratische gedeelte van de Schrijverspodiumprijs, terwijl het laatst ingezonden gedicht, tezamen met een ander op de laatste dag ingezonden gedicht, de eerste plaats in de redactionele keuze bezetten. En het is echt toeval want Lente-impressionisme van Edith Eggenkamp is niet vaker beoordeeld dan sommige veel later ingestuurde gedichten die ook hoog geëindigd zijn. En de laatste dag van inzending leverde onverwacht nog veel moois op van Annet Zaagsma en Christophe Vansteeland (die de vorige editie al de tweede prijs won).
Lente-impressionisme is gewoon een perfect lentegedichtje met een lekker ritme en goed rijm, dat inhoudelijk precies de juiste snaar weet te raken: een terechte winnaar van het democratische gedeelte van de wedstrijd. Edith wint een geldbedrag van €100,-. Op de tweede plaats staat Bloemgraf van Vincent Felix, een mooi, zachtaardig gedicht over de dood, met een troostende kwinkslag op het eind. Vincent wint hiermee €50,-. De derde plek, beloond met €25,-, is voor het gedicht ontHOUDEN van Eva Zandbergen, een romantisch gedicht over het verlangen om geliefd te zijn en herinnerd te worden, zelfs als we alles verliezen.
Aan de redactionele kant van deze wedstrijd prijken Stof verzamelen van Annet Zaagsma en Ik zag een Datsun staan van Christophe Vansteeland boven aan het kwaliteitslijstje (dat drie plekken toont waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn). Zo bescheiden als de verwoording van dat laatste gedicht is, zo ambitieus de diepgang en de verheffing. Maar de binnenzon straalt krachtig door elk gewogen woord in dit magnifieke gedicht: in het licht van een Datsun heet schoonheid soms echt Astrid… Ook met zijn twee andere inzendingen, Aria en Foto, die qua thematiek en vorm meer de ruimte nemen dan het werk dat hij voor de 8ste editie instuurde, maakt hij duidelijk de eerste prijs in de redactionele keuze van de 9e editie van de Schrijverspodiumprijs meer dan waard te zijn. (Ook goed om te zien dat Aria in het democratische gedeelte eveneens hoog scoort.) Christophe wint een geldprijs van €100,-.
De poëzie van Annet Zaagsma (Stof verzamelen, Draken voeren en Als ik thuis ben...) is weer heel anders, maar wat een genot om steeds weer te herlezen: zo kleurrijk en origineel verwoord in een bonte verzameling associaties die alle zintuigen willen aanspreken. Niet elke regel is even verfijnd, waardoor de kwaliteit soms wat wisselt, maar toch getuigt de schrijfster met deze inzendingen van een dusdanig groot talent dat ik haar graag de tweede prijs toeken, een bedrag van €50,-.
Wannes de Craene verdient de derde prijs ter waarde van €25,- met Een plaat, een plaat, Ik ben het vergeten en Occultus. Vooral de eerste twee gedichten laten goed zien wat deze auteur kan: intelligent geschreven filosofische poëzie die vragen stelt en je aan het denken zet.
Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor uw deelname en wellicht tot een volgende editie!

- Erik Lange, 22-09-2018

Democratische uitslag 9e editie (met puntentotaal)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Redactionele selectie 9e editie

1

2

3