U bent hier

De beste gedichten van de maand

Het beste gedicht van januari 2021 (16e editie)

De keuze voor het beste gedicht van de maand januari ging tussen het emotioneel sterke Alles of niets, het gestileerde pamfletgedicht Het Bildt verstilt, het zacht bespiegelende Je kan hem niet niet liefhebben, het intrigerend cyclische Kind van mijn kind, het leuke en creatieve Koppelteken, het ontroerende Voor altijd en het mysterieuze en verhalende Zonnebloempitten aan de kaai. Dat laatste gedicht wint deze eerste maandprijs omdat het een fascinerend sfeerbeeld schetst en knap een onbestemd gevoel creëert, zoveel ongezegd laat en je laat verlangen het hele verhaal te horen. De auteur van dit knappe gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van februari 2021

Voor de keuze voor het beste gedicht van de maand februari werden alle tot nog toe ingezonden gedichten (nog eens) beoordeeld. Het ging dit keer tussen het emotioneel sterke Alles of niets, het hopeloos romantische Elf sonnetten, het zacht bespiegelende Je kan hem niet niet liefhebben, het intrigerend cyclische Kind van mijn kind, het leuke en creatieve Koppelteken, het droevige Succesverhaal en moedeloze Terugslag. Stuk voor stuk gedichten die op hun eigen manier iets bijzonders te bieden hebben. Het was dan ook niet makkelijk een winnaar aan te wijzen.
De keuze is uiteindelijk gevallen op Koppelteken, een vrolijk en speels gedicht met een paar leuke interpunctie/taalvondsten, dat je met plezier een paar keer herleest! De auteur verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van maart 2021

De keuze voor het beste gedicht van de maand maart ging tussen Adam, To be or not to be en Uitgeteld. Adam is vooral bijzonder en interessant door het bevreemdende tijdsperspectief maar is verder ook gewoon heel origineel door het onderwerp en de inhoudelijke keuzes.
Uitgeteld is weer heel anders, maar een prima gedicht over de relatie tussen cijfers en het bestaan en doet dat leuk met verscheidene woordspelingen.
Van mijn interpretatie van het epische To be or not to be ben ik niet helemaal zeker, maar het lijkt me in ieder geval een ode aan de grote literatuur en de belevingswerelden die erin schuilen: het gedicht zelf, met zijn verwoording, het fantastische ritme en hier ook de inhoudelijk keuzes, is zijn verwijzingen gelukkig ook helemaal waard (zoiets wil je immers niet verprutsen).
Wat de juiste interpretatie ook mag zijn, dat laatste gedicht wint deze derde maandprijs omdat het simpelweg met kop en schouders boven de rest uitsteekt. De auteur van dit geweldige gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van april 2021

De gedichten die deze maand wat extra aandacht verdienen zijn: Adam dat vooral bijzonder en interessant is door het bevreemdende tijdsperspectief maar verder ook gewoon heel origineel is door het onderwerp en de inhoudelijke keuzes; Ella Bella Boem, een eenduidig, prozaïsch en nostalgisch gedicht dat de verdrietige boodschap heel goed weet over te brengen; Maanbrandcrème, een moeilijk te duiden maar erg sterk, wat duister gedicht dat broeit en ongemakkelijk maakt, maar bij elke herlezing intrigeert en een eigen interpretatie mogelijk maakt; Prachtig meisje, een klein, maar erg mooi gedichtje over een onmetelijk groot verdriet dat bij mij als lezer hartverscheurend binnenkomt; Toen wij waren, een wondermooi, nostalgisch gedicht met een originele verbeelding waarin je je gemakkelijk kunt verliezen en ten slotte Wij zijn nu de grote mensen, een prachtig geschreven gedicht met een origineel verwoord verglijden van de tijd en een af en toe magische verbeelding zoals in de twee strofen die beginnen met "onze handen die zo dun als sneeuw...".
Schier onmogelijk natuurlijk om uit deze mooie poëzie een beste gedicht van de maand te kiezen want al deze gedichten verdienen het om breed gelezen en gewaardeerd te worden. De keuze is dan ook onvermijdelijk subjectief, want iedere lezer zal zijn eigen favoriet hebben. Mijn keuze gaat deze maand echter naar Maanbrandcrème omdat het zo rijk en compleet en oorspronkelijk is. De auteur van dit geweldige gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van mei 2021

De kandidaatgedichten voor het beste gedicht van mei waren: het fascinerende en mooi verwoorde Bootjes, het humoristisch cynische stilleven ’T tuintje in de duinen, het metaforisch krachtige Vandaag, Weekstand, een aanklacht tegen de trieste toestand van de mens tijdens deze pandemie, Wij zijn nu de grote mensen, een prachtig geschreven gedicht met een origineel verwoord verglijden van de tijd en een af en toe magische verbeelding zoals in de twee strofen die beginnen met "onze handen die zo dun als sneeuw...".
Wederom een uiterst moeilijke beslissing natuurlijk, maar de keuze gaat deze maand naar Bootjes met zijn wonderlijke verbeelding en verwarrend perspectief waardoor ik het graag blijf herlezen. De auteur van dit geweldige gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van juni 2021 (17e editie)

Er waren deze maand voor de nieuwe wedstrijd nog weinig gedichten ingezonden, maar de volgende werkjes kwamen in aanmerking voor beste gedicht van de maand juni: het mysterieuze en originele Onderwereld, Beschut, een intiem gedicht over een emotionele persoonlijke transformatie, Eigen taal, een leuk gedicht over kindertaal met een sterk einde, Los, een mooi geschreven gedicht over het moeilijke proces van iemand loslaten en Ontoereikend, toereikend, een gedicht met een goed ritme dat letterlijk danst en draait. De keuze is deze maand gevallen op het creatieve en ongewone Onderwereld. De auteur van dit bijzondere gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van juli 2021

Voor een dichtwedstrijd is de zomer geen goed seizoen, blijkt weer eens. Zon en vakantie vieren hoogtij. En terecht natuurlijk. Niettemin kan er ook deze maand een beste gedicht van de maand worden aangewezen. De kandidaten waren Beschut, een intiem gedicht over een emotionele persoonlijke transformatie, Eigen taal, een leuk gedicht over kindertaal met een sterk einde, Los, een mooi geschreven gedicht over het moeilijke proces van iemand loslaten en Ontoereikend, toereikend, een gedicht met een goed ritme dat letterlijk danst en draait. De keuze is deze maand gevallen op het subtiele en fijne gedicht Los. De auteur van dit mooie gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van augustus 2021

Voor het beste gedicht van de maand augustus kwamen twee gedichten in aanmerking: Het huis van mijn vader, een mooi geschreven, prozaïsch en nostalgisch gedicht over de dingen die verloren gaan en wat er overblijft en Oedipus, een hermetisch gedicht dat misschien niet iedereen zal aanspreken maar wel bijzonder origineel en creatief verwoord is. De keuze is deze maand daarom op dat laatste gedicht gevallen. De auteur van dit bijzondere gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van september 2021

De kandidaten voor het beste gedicht van de maand september waren de volgende: Existentie, een intrigerend maar ook hermetisch filosofisch gedicht, Het huis van mijn vader, een mooi geschreven, prozaïsch en nostalgisch gedicht over de dingen die verloren gaan en wat er overblijft, het spirituele Sagrada Familia met het zeldzame pantoum als dichtvorm, Tussen de regels door, een grappig en slim bedacht gedicht en het ijle Zeelicht, een verstild en mooi beeldend gedicht waarin veel ongezegd blijft maar tegelijk veel te ontdekken valt. Het is appels met peren vergelijken, geef ik toe, maar de keuze is deze maand op het prachtige Zeelicht gevallen. De auteur van dit bijzondere gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van oktober 2021

Er kwamen dit keer twee gedichten in aanmerking: Nog even, een raadselachtig gedicht met een mooie opbouw, dat om herlezing en overpeinzing vraagt (want waar gaat het nu echt over) en Existentie, een creatief maar ook filosofisch gedicht over de grote herhaling van zetten die het leven is. Twee gelijkwaardige gedichten, maar het winnende gedicht deze maand is het vermakelijke Existentie geworden. De auteur van dit bijzondere gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van november 2021

De keuze voor het beste gedicht van november ging tussen Nog even, een goed opgebouwd, mysterieus gedicht met literaire verwijzingen dat om herlezing en overpeinzing vraagt, Koopdrift, een humoristisch, dik aangezet spotgedicht vol originele woorden, Onze lieve heer, een charmant klein gedicht dat een glimlach op je gezicht brengt, Pasfoto’s, één lange, maar erg vermakelijk zin die je in één adem uitleest, Parallelle werkelijkheid, waarin de lezer zich kan verwonderen over een bevreemdende gang van zaken in een, inderdaad, parallelle werkelijkheid en Zonder lede ogen, een interessant filosofisch gedicht met ongewone metaforen. Zoals gewoonlijk een erg moeilijke keuze, want de gedichten zijn zo verschillend, maar de winnaar is deze maand Nog even geworden. De auteur van dit intrigerende gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)