U bent hier

De beste gedichten van de maand

Het beste gedicht van januari 2021

De keuze voor het beste gedicht van de maand januari ging tussen het emotioneel sterke Alles of niets, het gestileerde pamfletgedicht Het Bildt verstilt, het zacht bespiegelende Je kan hem niet niet liefhebben, het intrigerend cyclische Kind van mijn kind, het leuke en creatieve Koppelteken, het ontroerende Voor altijd en het mysterieuze en verhalende Zonnebloempitten aan de kaai. Dat laatste gedicht wint deze eerste maandprijs omdat het een fascinerend sfeerbeeld schetst en knap een onbestemd gevoel creëert, zoveel ongezegd laat en je laat verlangen het hele verhaal te horen. De auteur van dit knappe gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van februari 2021

Voor de keuze voor het beste gedicht van de maand februari werden alle tot nog toe ingezonden gedichten (nog eens) beoordeeld. Het ging dit keer tussen het emotioneel sterke Alles of niets, het hopeloos romantische Elf sonnetten, het zacht bespiegelende Je kan hem niet niet liefhebben, het intrigerend cyclische Kind van mijn kind, het leuke en creatieve Koppelteken, het droevige Succesverhaal en moedeloze Terugslag. Stuk voor stuk gedichten die op hun eigen manier iets bijzonders te bieden hebben. Het was dan ook niet makkelijk een winnaar aan te wijzen.
De keuze is uiteindelijk gevallen op Koppelteken, een vrolijk en speels gedicht met een paar leuke interpunctie/taalvondsten, dat je met plezier een paar keer herleest! De auteur verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van maart 2021

De keuze voor het beste gedicht van de maand maart ging tussen Adam, To be or not to be en Uitgeteld. Adam is vooral bijzonder en interessant door het bevreemdende tijdsperspectief maar is verder ook gewoon heel origineel door het onderwerp en de inhoudelijke keuzes.
Uitgeteld is weer heel anders, maar een prima gedicht over de relatie tussen cijfers en het bestaan en doet dat leuk met verscheidene woordspelingen.
Van mijn interpretatie van het epische To be or not to be ben ik niet helemaal zeker, maar het lijkt me in ieder geval een ode aan de grote literatuur en de belevingswerelden die erin schuilen: het gedicht zelf, met zijn verwoording, het fantastische ritme en hier ook de inhoudelijk keuzes, is zijn verwijzingen gelukkig ook helemaal waard (zoiets wil je immers niet verprutsen).
Wat de juiste interpretatie ook mag zijn, dat laatste gedicht wint deze derde maandprijs omdat het simpelweg met kop en schouders boven de rest uitsteekt. De auteur van dit geweldige gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)

Het beste gedicht van april 2021

De gedichten die deze maand wat extra aandacht verdienen zijn: Adam dat vooral bijzonder en interessant is door het bevreemdende tijdsperspectief maar verder ook gewoon heel origineel is door het onderwerp en de inhoudelijke keuzes; Ella Bella Boem, een eenduidig, prozaïsch en nostalgisch gedicht dat de verdrietige boodschap heel goed weet over te brengen; Maanbrandcrème, een moeilijk te duiden maar erg sterk, wat duister gedicht dat broeit en ongemakkelijk maakt, maar bij elke herlezing intrigeert en een eigen interpretatie mogelijk maakt; Prachtig meisje, een klein, maar erg mooi gedichtje over een onmetelijk groot verdriet dat bij mij als lezer hartverscheurend binnenkomt; Toen wij waren, een wondermooi, nostalgisch gedicht met een originele verbeelding waarin je je gemakkelijk kunt verliezen en ten slotte Wij zijn nu de grote mensen, een prachtig geschreven gedicht met een origineel verwoord verglijden van de tijd en een af en toe magische verbeelding zoals in de twee strofen die beginnen met "onze handen die zo dun als sneeuw...".
Schier onmogelijk natuurlijk om uit deze mooie poëzie een beste gedicht van de maand te kiezen want al deze gedichten verdienen het om breed gelezen en gewaardeerd te worden. De keuze is dan ook onvermijdelijk subjectief, want iedere lezer zal zijn eigen favoriet hebben. Mijn keuze gaat deze maand echter naar Maanbrandcrème omdat het zo rijk en compleet en oorspronkelijk is. De auteur van dit geweldige gedicht verdient €25,-. Van harte gefeliciteerd! (De namen van de schrijvers worden bij de einduitslag bekend gemaakt.)