U bent hier

Juryrapport 5e editie

De 5e editie van de Schrijverspodiumprijs was een geheel democratische dichtwedstrijd waarin de deelnemers gezamenlijk verantwoordelijk waren voor de uitslag. Veel deelnemers hebben het democratisch gehalte van de wedstrijd eer aangedaan door de ingezonden gedichten consciëntieus te beoordelen, zoals valt op te maken uit het feit dat de hoogst scorende gedichten slechts enkele malen negatief beoordeeld zijn. Maar voor de grote middenmoot is het stemgedrag veel wisselvalliger geweest, wat waarschijnlijk de verschillen in achtergrond en motivatie van de deelnemers kenmerkt. Dat verklaart ook deels de klontering in het midden van de lijst (wiskundig gezien overigens een plausibel verschijnsel), al spelen hierbij de beperkte beoordelingsmogelijkheden en de verhouding tussen het aantal ingezonden gedichten en het aantal stemmende deelnemers ook een grote rol. (Om wat meer variatie in de puntentotalen te genereren zal in de volgende, 6e editie een positieve beoordeling van een gedicht daarom zwaarder wegen dan een negatieve.) Maar als redacteur ben ik blij dat dit toch onvoorspelbare, democratische proces in de top van de lijst meerdere gedichten heeft opgeleverd die een vakjury ook vast hadden kunnen bekoren.
Het winnende gedicht, Vannacht van Jacob van Schaijk kenmerkt zich vooral door het hartverscheurende thema van een desperate zoektocht naar vergeving, in haast sprookjesachtige metaforen verbeeld. Deze dichter heeft ook in vroegere inzendingen, zoals Raar en Maurits, al overtuigend laten zien mooie en aangrijpende poëzie te kunnen schrijven.
De tweede plaats van deze 5e editie is toegevallen aan Tussen Brussel en Parijs van Lamande (die met Vader sterft ook een gedeelde vierde plek bezet), een belangrijk gedicht dat met zijn originele vorm twee afschuwelijke drama's van onze tijd tegenover elkaar zet en met elkaar verbindt. En in die verbinding uiteindelijk nog een sprankje hoop weet te vinden.
De derde prijs ten slotte, gaat naar het prachtig geschreven Vreugdehof van Francisca Valkhoff, een intiem gedicht met fijne details en onverwachte beelden waarin heden en verleden en de band tussen dochter en moeder in één verstild moment liefdevol samenkomen.
Er zijn ook wel een paar gedichten te noemen die naar mijn smaak te laag geëindigd zijn, zoals het ingetogen en subtiele Zus en Winter van Kadeel die met het gedicht Dorp het beste scoorde. Maar beter nog vind ik Van zeegroene nagellak en rozenbottelthee, een ware explosie van kleuren en associaties in een verrukkelijk, literair opwindend gedicht van Elyse van der Roer. En wat mij betreft van hetzelfde hoge niveau is Uit zicht, een ontwapenende, kleine beschouwing van de dood en God door de ogen van een kind, van dezelfde schrijfster. Voor deze twee gedichten wil ik, als redacteur van Het Schrijverspodium, Elyse van der Roer bij dezen graag een eervolle vermelding toekennen.
De tien hoogst geëindigde gedichten (met puntentotaal) ziet u in het lijstje hieronder. Klik hier voor de volledige uitslag.
Alle inzenders in ieder geval bedankt voor hun deelname en de winnaars van harte gefeliciteerd! Voor de eerste prijs is €150,- beschikbaar plus een eigenboekpublicatie bij Kirjaboek ter waarde van €395,-, terwijl de tweede prijs €100,- bedraagt en de derde prijs €50,-.

- Erik Lange, 01-12-2016

1

2

3

4

5