U bent hier

Juryrapport 8ste editie

Hoe vergelijk je de 293 appels en peren en heel wat ongesorteerd fruit die de 136 deelnemers aan de 8ste editie van de Schrijverspodiumprijs inzonden? Dat is nog knap lastig als het niet democratisch wordt gedaan.
De drie beste schrijvers van deze 8ste editie van de Schrijverspodiumprijs (volgens de redactie althans) hebben geheel verschillende stijlen en verdienen het alle drie om hun werk in een bundel gepubliceerd te krijgen. De poëzie van Christophe Vansteeland (Kleine lach, In moorslede en Afspraak) lijkt vooral de ontstellende kwetsbaarheid van het kind voor de volwassenheid te willen blootleggen en misschien ook wel een beetje hoe de schrijver zich daarmee identificeert, terwijl de poëzie van Dick van Welzen (Franse filosofieboeken, Aan de achterkant wonen ook mensen en Veel is al verdwenen) van een drukkende verstilling is, van de menselijke tragedie die wordt samengebald in een vergeelde foto of gebarsten spiegel. En dan is er nog de poëzie van Jo-An Westerveld (Zo is het gegaan, Over bloemen, knikkers en indianen onder je huid en Iemand had goed nagedacht over treintijden) die zich weinig restricties oplegt qua vorm en thematiek en het leven zelf in al zijn rijkdom met een origineel oog voor detail, fantasievol en creatief verwoordt in verrassend gedichten. Daarmee stijgt zij dan ook uit boven haar twee concurrenten omdat je als lezer weet: hier wel ik mij wel een dichtbundel lang met veel plezier over verwonderen. Jo-An Westerveld mag die dichtbundel daadwerkelijk gaan samenstellen want zij wint de eerste prijs in de redactionele selectie, de door Kirjaboek.nl aangeboden eigenboekpublicatie ter waarde van €295,-! De tweede prijs, een geldbedrag van €150,- wordt gewonnen door Christophe Vansteeland terwijl de derde prijs, €80,-, naar Dick van Welzen gaat. (De ranglijst van de redactionele keuze toont drie plaatsen waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn.)
De aparte prijs van €50,- voor het beste plezierdicht bleek eigenlijk niet nodig (maar wordt natuurlijk wel uitgekeerd) want van de vele humoristische gedichten die werden ingezonden, zijn er verscheidene zeer hoog in het democratische deel van de wedstrijd geëindigd, waaronder Aanrechtklucht van Teunisbloem, Plezier van Gaby, Martelaar van Ruud Minnee en Aangeslagen van Ivo Weterings. Mijn voorkeur gaat echter uit naar Wachten op het snolpen van de steen, eveneens van Ivo Weterings. (Het had natuurlijk eigenlijk Wachten op het neznolp van de steen moeten zijn, maar snolpen is toch beter.) Het is een ingenieus gedicht dat tegelijk verdrietig en grappig is en waarin de originele vondst van de omdraaiing de aard van het gedicht niet beter tot uitdrukking had kunnen laten komen.
Keuzestress diende zich ook aan voor de selectie van het beste originele gedicht. Hoe subjectief is dat immers en welke criteria gelden daarvoor? Een gedicht kan origineel zijn in taalgebruik, stijl, vorm, thematiek en inhoud, dus een gedicht dat op meerdere van die aspecten verrassend is scoort dan hoog. Uiteindelijk bleek de keuze tussen Wachten op koffie van J.R. Jordens - een fantastisch kleurrijk gedicht in een ongewone setting met origineel taalgebruik dat perfect in juist dit gedicht is ingepast - en Bij de put van Bernard Lichtaard - het beste boeddhistische gedicht, met toepasselijke humor en enkele prachtige Vlaamse woorden, dat ik in jaren heb gelezen - niet met het volle verstand te maken en heb ik besloten dat zij de prijs van €50,- (die toch al niet zo hoog is, sorry) voor het beste originele gedicht maar moeten delen…
Verder krijgen Elie P. Gougenheim (Pendel, Genoeg en Blind) en Charlotte Canoy (Smaak, Ode aan Plato en Het hardnekkigste virus) een eervolle vermelding voor hun fascinerende en krachtige filosofische gedichten.
In het democratische deel van de wedstrijd gaat de eerste prijs naar Ik ben het dochtertje van Mohamed van J. Kleiberg, een gevoelig en goed opgebouwd gedicht met een mooie symboliek van papieren vogels: de verdiende winnaar van een geldbedrag van maar liefst €200,-! De tweede prijs, een geldbedrag van €125,-, gaat naar het charmante Aanrechtklucht van Teunisbloem dat een verdrietig moment verpakt in een subtiel humoristisch gedicht. De derde prijs ten slotte (€50,-), gaat naar Plezier van Gaby, een erg grappig en stout gedicht met een leuke twist op het einde die de hoge score helemaal verklaart.
Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor uw vertrouwen en wellicht tot een volgende editie!

- Erik Lange, 05-05-2018

Democratische uitslag 8ste editie (met puntentotaal)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Redactionele selectie 8ste editie

1

2

3