U bent hier

Juryrapport 6e editie

Voor de 6e editie van de Schrijverspodiumprijs zonden 85 deelnemers tezamen maar liefst 180 gedichten in. Een flink deel van hen heeft die gedichten beoordeeld en zo voor een representatieve, democratische uitslag gezorgd. En net als voor de vorige editie heeft dat een top drie opgeleverd waar we trots op mogen zijn. Het winnende gedicht in dit deel van de wedstrijd, Stilte in de storm van Eli-Liane is een charmant liefdesgedicht dat, als ik het goed interpreteer, de verwarring van de liefde met hart en ziel verwelkomt. Een gedicht dat niet zou misstaan op een mooie valentijnskaart misschien. De tweede plaats van deze 6e editie is toegevallen aan Hartenbreker van Francisca Valkhoff (die in de vorige editie met Vreugdehof al een derde prijs won), een noodzakelijk gedicht over het jongetje Alan Kurdi dat, zoals zovele andere Syrische vluchtelingen, een tragische verdrinkingsdood stierf. De derde prijs ten slotte, gaat naar het mooi geschreven Rode lippen van Thirza van Kampen, een nostalgisch gedicht waarin de afdruk van een zoen even het meisje van toen weerspiegelt, maar al snel lijkt te vervagen in de nuchterheid van het heden. Maar het gedicht is voor meer uitleg vatbaar, wat het denk ik ook zo intrigerend maakt.
De tien hoogst geëindigde gedichten (met puntentotaal) ziet u in het lijstje hieronder. Klik hier voor de volledige uitslag. Winnaars van harte gefeliciteerd! Voor de eerste prijs is €150,- beschikbaar, terwijl de tweede prijs €100,- bedraagt en de derde prijs €50,-.
Terzijde: het is voor Francisca Valkhoff natuurlijk een knappe prestatie om tweemaal op rij een prijs te winnen in het democratische deel van deze wedstrijd en het zou me niet verbazen als het haar nog vaker zou lukken, maar het is misschien niet zo leuk als het steeds dezelfde schrijvers zijn die in de prijzen vallen dus dat noopt tot de nieuwe voorwaarde voor deelname dat een deelnemer niet eerder een eerste prijs in één van beide wedstrijddelen gewonnen mag hebben en niet meer dan één keer een tweede of derde prijs. Eervolle vermeldingen vallen buiten deze voorwaarde.
Dan was er ook nog het andere deel van de wedstrijd, waarin een redactionele selectie en alternatieve winnaar wordt gekozen. De uitslag van elke schrijfwedstrijd hangt uiteraard sterk af van de samenstelling van de jury: een paar stemmen meer of minder in het democratische deel van de Schrijverspodiumprijs en de top drie had er anders uit kunnen zien. Dat komt ook tot uiting in mijn redactionele selectie, waarin ik een top drie van de mijns inziens 25 beste gedichten van deze 6e editie heb gerangschikt (alfabetisch gesorteerd). Het literair niveau van vooral de eerste negen gedichten vind ik dermate hoog en vergelijkbaar dat ik zowel Elyse van der Roer (die van de vorige editie al een eervolle vermelding op zak had) als D.L. Dregzoen, Tonnie Meewis, Wieke Hart en Helena aan sponsor Linda Holla van Kirjaboek.nl heb voorgedragen voor de redactionele keuze - deze beoordeling was dus niet anoniem en was op basis van alle ingezonden gedichten van de betreffende deelnemers - en ook Linda verkoos Elyse van der Roer tot winnaar van deze prijs. Elyse, van harte gefeliciteerd met de eigenboekpublicatie! Daar rolt vast een mooie dichtbundel uit. D.L. Dregzoen, Tonnie Meewis, Wieke Hart en Helena krijgen een eervolle vermelding voor hun gedichten.
Dan rest mij nog alle deelnemers te bedanken voor hun deelname en inzet, en wellicht tot de volgende editie van de Schrijverspodiumprijs!

- Erik Lange, 10-05-2017

Uitslag 6e editie (met puntentotaal)

1

2

3

4

5

6

7

8

  • Echt - Anne Koeleman - 279
  • IJstijd - Francisca Valkhoff - 279

9