U bent hier

Juryrapport 22ste editie

Voor de 22ste editie van de Schrijverspodiumprijs werden door 69 deelnemers in totaal maar liefst 189 gedichten ingezonden.
Het verschil tussen de democratische en redactionele uitslag is weer eens opvallend groot, maar dat is juist het leuke van deze wedstrijd, dat de mening van de deelnemers er evenzeer toe doet: schoonheid is immers in het oog van de lezer! Ieder gedicht heeft zijn eigen publiek.
In het democratische gedeelte van deze wedstrijd, waarin de uitslag dus geheel door de deelnemers zelf is bepaald, is De zee van Victor van Dorp overtuigend winnaar geworden, een sfeervol gedicht met leuk rijm waarin je jezelf zo op dat strand ziet zitten: Victors enige inzending en meteen de volle winst. Een gedeelde tweede plek gaat naar Papa van Nadewinterslaap, een mooi, droevig maar ook liefdevol gedichtje, en Ruimte van Charlie van Rooij waarin zij haar blik op haar ruimte en tijd filosofisch en humoristisch uiteenzet. Op de derde plek ten slotte, is Legergrap van Wijnmoetroodzijn geëindigd, een goed geschreven sonnet dat ook veel deelnemers aansprak maar waarvan ik helaas moet bekennen dat ik het waarschijnlijk niet helemaal begrijp: tja, dat komt helaas ook af en toe voor.
De winnaar van het redactionele gedeelte van deze editie is zonder twijfel Frans Weiland geworden. Alle zintuigen worden beroerd in zijn soepel geschreven poëzie die bestaat uit dromerige en nostalgische vergezichten over een oude liefde die tijd en ruimte ontstijgt en over hoe herinnering zich bijna magisch vormt, te midden van de overweldigende schoonheid van Hollandse stillevens. Steeds op zoek, zo lijkt het, naar het grote licht dat alles doorstraalt. En weet dat prachtig te verbeelden. Lees zijn werk hier: Augustusschemering, Dat het midden van de wind je vindt, Illuminatie, Kijkdoos, Met zoveel licht, Aanraking, De ingang van de zee, Deinend gras, Tinten, glimpen.
De redactionele selectie toont deze keer twee plekken waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn. Scroll naar beneden om het lijstje te bekijken. Klik hier voor de complete uitslag van het democratische gedeelte.

Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor jullie vertrouwen en wellicht tot de volgende editie!

- Erik Lange, 17-05-2024

Democratische uitslag 22ste editie (met puntentotaal)

1

  • De zee - victor van dorp - 239

2

  • Papa - Nadewinterslaap - 229
  • Ruimte - Charlie van Rooij - 229

3

4

5

6

7

8

9

10

Redactionele selectie 22ste editie

1

2