U bent hier

Juryrapport 18e editie

Voor de 18e editie van de Schrijverspodiumprijs werden door 51 deelnemers in totaal 125 gedichten ingezonden.
In het democratische gedeelte van deze wedstrijd, waarin de uitslag geheel door de deelnemers zelf is bepaald, zijn drie prachtige gedichten zeer verdiend op de hoogste drie plekken geëindigd. Winnaar is Strandstuk van Semi;Colon geworden, een bijzonder verbeeld gedicht waarin een drama met een paar oorspronkelijke metaforen zomaar een verrassende toon krijgt. Op de tweede plek staat het droevige maar ook wijze Depart van Renske Heuvelmans, waarin de snelheid van een moment van vergankelijkheid in stijl en inhoud sterk is vormgegeven. Het is nog nooit zo stil geweest tussen ons van Zielspraak (Ivy Pelkmans) is op de derde plaats geëindigd: eveneens een mooi, verdrietig en liefdevol gedicht met de juiste zachte toonzetting en een sterke titel en laatste regel. Het prijzengeld voor de democratisch bepaalde 1ste, 2e en 3e prijs bedraagt €100,-, €75,- en €25,- respectievelijk.
In het redactionele gedeelte van de wedstrijd was deze keer €100,- beschikbaar voor een door ondergetekende toegewezen alternatieve prijswinnaar. Van de in het redactionele lijstje hoogst geëindigde deelnemers die ten minste drie gedichten inzonden, ging de keuze daarom tussen Nora Leegh met haar toegankelijke en ritmisch vlotte gedichten, Lena Lotus die met het element van de herhaling een leuke eigen stijl neerzet, Semi;Colon met een vijftal spitsvondige juweeltjes die het ook in het democratische deel zeer goed hebben gedaan en Carla Rus met haar hermetische maar zeer openhartige poëzie, en hadden zij geen concurrentie van andere sterke schrijvers zoals Eric Deprez, Samuel Pennynck en Renske Heuvelmans. Deze redactionele prijs gaat dit keer welverdiend naar Carla Rus. Met Spinnenliefde schrijft ze een gedicht dat alles heeft: originaliteit, een vlotte stijl, een aantrekkelijke verbeelding en een goed uitgewerkt thema. Zo zou ik er graag meer van haar willen lezen. En alhoewel haar gedichten Een kastje en Mutsjes in een tragere, breedsprakige stijl geschreven zijn en je er wat moeite voor moet doen, heeft het zo droeve, in verborgenheid verhulde trauma van Een kastje mij diep weten te raken: een waardevol gedicht. Gelukkig staan de lades nu open en hoeven ze nooit meer dicht.
De redactionele selectie toont drie plekken waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn. Scroll naar beneden om het lijstje te bekijken. Klik hier voor de complete uitslag van het democratische gedeelte.
Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor uw vertrouwen en wellicht tot een volgende editie!

- Erik Lange, 21-05-2022

Democratische uitslag 18e editie (met puntentotaal)

1

2

  • Depart - Renske Heuvelmans - 177

3

4

5

6

7

8

9

10

Redactionele selectie 18e editie

1

2

3