U bent hier

Juryrapport 16e editie

Voor de 16e editie van de Schrijverspodiumprijs werden door 80 deelnemers in totaal 247 gedichten ingezonden. In het democratische gedeelte van deze wedstrijd, waarin de uitslag geheel door de deelnemers zelf is bepaald, is het gedicht Kind van mijn kind van Marijcke Cauwe nummer één geworden (terwijl het gedicht Gebed van dezelfde schrijfster tot plek vijf is gekomen!): de auteur maakt goed gebruik van herhaling om het cyclische karakter van het leven mooi tot uiting te brengen in een beeldend stilleven. Het gedicht was ook al kandidaat voor het beste gedicht van de maand en heeft verdiend gewonnen. Je zwijgen is een universum van Bo van Alst is met maar twee punten verschil op de tweede plaats geëindigd, een gedicht over de wereld aan betekenis die er in woorden, maar ook in zwijgen gelegen is en over hoe alleen twee mensen die elkaar door en door kennen die puzzel voor elkaar kunnen leggen. De vorm van het gedicht zelf is ook duidelijk uitgesneden, maar laat nog wat interpretatie aan de lezer. Het laatste puzzelstukje is in ieder geval het verstaan, een toepasselijke boodschap voor een dichtwedstrijd. De derde plek (en ook het prijzengeld helaas) moet worden gedeeld door het ontroerende en nostalgische Ella Bella Boem van Titia Rieter (een fijn geschreven werkje dat ook al kandidaat was voor het beste gedicht van de maand) en een onverbloemd geschreven gedicht over het lijden van de vluchteling en hoe dat afstraalt op de schrijfster die hem liefheeft: Vluchtelingenlief van Karen, van wie Zonnebloempitten aan de kaai al het beste gedicht van de maand januari werd en wier eveneens prachtige Toen wij waren zelfs op de vierde plaats in het democratische deel is geëindigd. Een erg knappe prestatie!
Het prijzengeld voor de democratisch bepaalde 1ste, 2e en 3e prijs bedraagt €100,-, €50,- en €25,- respectievelijk.
Er zijn dit keer geen officiële redactionele eindprijzen - die zijn deze editie vervangen door de maandprijzen - maar ik kon het niet laten mijn favoriete gedichten toch op een rijtje te zetten. Zo kun je als schrijver van een gedicht in dit lijstje toch nog zeggen dat je in het redactionele gedeelte van deze wedstrijdeditie op een gedeelde eerste, tweede of derde plek bent geëindigd. Deze redactionele selectie toont drie plekken waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn. Klik hier voor de complete uitslag van het democratische gedeelte.
Er wordt wel eens gezegd dat er maar één de beste kan zijn, maar bij een jurysport als het beoordelen van gedichten is dat eigenlijk onzin. Misschien vinden we poëzie, net als muziek, pas mooi als we onszelf erin terug kunnen vinden, als spiegeltjes van verwantschap voor de eenzame ziel. Vandaar ook dat deze wedstrijd schaamteloos in meerdere "beste" gedichten grossiert. Dat maakt het werk van de winnaars er echt niet minder op en sterkt hopelijk het vertrouwen van veel deelnemers dat er ook voor hun pennenvruchten enthousiaste lezers te vinden zijn. Want een gedicht is vaak een heel persoonlijke en intieme uiting van wie je bent en de erkenning daarvoor kan hartverwarmend zijn. En dat verdient iedereen die zich hier via zijn of haar poëzie durft bloot te geven, ook als uw gedichten misschien laag geëindigd zijn.
Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor uw vertrouwen en wellicht tot een volgende editie!

- Erik Lange, 05-06-2021

Democratische uitslag 16e editie (met puntentotaal)

1

2

3

4

5

  • Gebed - Marijcke Cauwe - 261
  • Vast - Anouk Wierema - 261

6

7

8

9

10

Redactionele selectie 16e editie

1

2

3