U bent hier

Juryrapport 14e editie

Voor de 14e editie van de Schrijverspodiumprijs werden door 48 deelnemers in totaal 98 gedichten ingezonden. In het democratische gedeelte van deze wedstrijd, waarin de uitslag geheel door de deelnemers zelf is bepaald, is het gedicht Dun papier van Elka Le Mair op de eerste plaats geëindigd, een mooi en goed geschreven sonnet - zo zie je maar dat een sonnet niet ouderwets hoeft te zijn - over het verlangen te kunnen zijn wie je wilt zijn. Zeer positief dat een sonnet dat ook nog enigszins hermetisch is de hoogste score in het democratische gedeelte van deze wedstrijd heeft behaald. Op de tweede plaats staat Augustus van Joke Pen, een interessant gedicht met een originele iteratie, dat ook ritmisch leuk is. De derde prijs gaat naar het romantische De zee en het strand van Angelo, waarin de zee, het strand en eb en vloed een goed gevonden metafoor voor de liefde vormen.
In het redactionele deel van deze 14e editie is alleen een hoofdprijs te vergeven en die moet worden gedeeld door Zus van Lam (voor IJsei, Bij het sterven en Om het weekend) en Sophie Reijman (voor Een begin, Kind, ouder en Winterbelofte). De poëzie van Zus van Lam is altijd boeiend, toegankelijk en vloeiend geschreven, maar IJsei staat nog een treetje hoger met zijn prachtige verbeelding en creatief toegepaste metaforen. Wat een fantastisch gedicht! In het democratische deel is het gelukkig ook behoorlijk goed gewaardeerd. De poëzie van Sophie Reijman is wat stroever en intellectueler, diep filosofisch en ook een beetje duister met gelukkig af en toe toch een moment van verlichting, zoals in het prachtige Een begin, dat ook door de deelnemers gemiddeld goed beoordeeld werd. Maar ook de andere twee gedichten zijn van hetzelfde hoge niveau. Beide auteurs verdienen het om op de eerste plek te staan.
De democratisch bepaalde 1ste, 2e en 3e prijs bedragen respectievelijk €100,-, €50,- en €25,- terwijl de redactionele 1ste prijs ter hoogte van €100,- dit keer moet worden gedeeld.
Merk nog op dat de redactionele selectie drie plekken toont waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn. Klik hier voor de complete democratische uitslag.
Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor uw vertrouwen en wellicht tot een volgende editie!

- Erik Lange, 27-06-2020

Democratische uitslag 14e editie (met puntentotaal)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Redactionele selectie 14e editie

1

2

3