U bent hier

Juryrapport 13e editie

Voor de 13e editie van de Schrijverspodiumprijs werden door 62 deelnemers in totaal 135 gedichten ingezonden. In het democratische gedeelte van deze wedstrijd, waarin de uitslag geheel door de deelnemers zelf is bepaald (en er is veel gestemd), is het gedicht Keer op keer van Vera Reitsema op de eerste plaats geëindigd, een mooi, zachtaardig, spiritueel en vloeiend geschreven gedicht met voldoende ruimte om een eigen betekenis in te lezen. Vrouw van kvdg (wel een ongemakkelijk pseudoniem) bezet de tweede plaats, een mooi gedicht dat eenzaamheid en stille hoop ademt en emotioneel verwoordt waarom waarschijnlijk velen van ons poëzie schrijven. De derde prijs gaat dit keer naar De stilte van Karoline Vos, een gevoelig en verdrietig gedicht over het moeten leren leven met het verlies van een dierbare.
In de redactionele keuze van deze 13e editie is dp (nog zo’n ongelukkig gekozen schrijversnaam) wat mij betreft overtuigend winnaar geworden met zijn drie onnavolgbare gedichten Logboek primair communicatiemiddel 2, Logboek primair communicatiemiddel 3 en De druppel, in verschillende stijlen geschreven maar stuk voor stuk mateloos interessant, origineel en ontregelend: literair opwindend werk! Het is natuurlijk jammer om te zien hoe slecht deze poëzie in het democratische gedeelte heeft gescoord, maar dat is ondertussen wel voorspelbaar en het sterkt de missie van Het Schrijverspodium om een wedstrijd te bieden waarin dichters van diverse pluimage gelijkgestemden kunnen vinden en ten minste een redelijke kans op waardering maken. En het kan nooit kwaad om eens met poëzie geconfronteerd te worden die je normaal geen blik waardig zou gunnen. Wie weet inspireert het stiekem toch.
De keuze voor de tweede en derde prijs in het redactionele gedeelte van deze wedstrijd was wat moeilijker, aangezien drie schrijvers er mijns inziens ongeveer evenveel voor in aanmerking komen. Uiteindelijk heb ik besloten Wannes De Craene en Monique Wilmer-Leegwater een gedeelde tweede prijs toe te kennen, met name voor hun fantastisch gedichten Hij (in drievoud) en Onderkomen respectievelijk – gedichten waar echt alles in zit waar je als verwende lezer op hoopt en zo van genieten kunt - en in veel mindere mate voor hun tweede inzendingen De herfst stroomt door mijn aders en Wat ik mis respectievelijk.
De derde prijs ten slotte, gaat naar Paul Hautmans voor zijn wat ongemakkelijke en ook moeilijke maar tegelijk fascinerende gedichten Heen, Winterdag en En verder.
Een eervolle vermelding gaat verder nog naar Mandy Müller voor Geen vermogen, een leuk, goed geschreven gedicht met de nodige zelfspot (iets wat vaker in poëzie zou mogen opduiken, wat mij betreft).
Merk nog op dat de redactionele selectie vier plekken toont waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn. Klik hier voor de complete democratische uitslag.
Zowel de democratisch bepaalde als de redactioneel gekozen 1ste, 2e en 3e prijs bedragen respectievelijk €100,-, €50,- en €25,-. De tweede prijs in het redactionele gedeelte moet dit keer worden gedeeld. Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor uw vertrouwen en wellicht tot een volgende editie!

- Erik Lange, 18-12-2019

Democratische uitslag 13e editie (met puntentotaal)

1

2

3

4

  • Boom - Stephanie Kaars - 217

5

6

7

8

9

10

Redactionele selectie 13e editie

1

2

3

4