U bent hier

Juryrapport 12e editie

Voor de 12e editie van de Schrijverspodiumprijs werden door 49 deelnemers precies 100 gedichten ingezonden. In het democratische gedeelte van deze wedstrijd, waarin de uitslag geheel door de deelnemers zelf is bepaald, is het gedicht De avonden van Leen Verheyen op de eerste plaats geëindigd, een mooi, romantisch en nostalgisch gedicht dat met een vloeiende pen is geschreven. Lorca in de regen, van dezelfde auteur is zelfs op de tweede plek geëindigd, samen met Endochironomus lepidus (plompdansmug) van Gijs Smit, een licht humoristisch sonnet over een ongewoon onderwerp, dat ondanks de rijmdwang die ik her en der meen te bespeuren toch veel deelnemers heeft kunnen bekoren. Omdat een deelnemer in het democratische gedeelte maar één prijs kan verdienen, gaat de tweede prijs dus in zijn geheel naar Gijs Smit. De derde prijs is toegevallen aan Boeren ochtendgloren van Sabrina van Raat, een origineel verwoord en prachtig sfeerbeeld dat ook in de redactionele keuze is geëindigd.
In die redactionele keuze is deze 12e editie Dick van Welzen met zijn gedichten Onderzoek naar de grenzen van het moment, Ossenstaartsoep en Een poging tot verklaring de verdiende winnaar geworden: in de 8ste editie won hij reeds de derde prijs en ook in andere edities liet hij overtuigend van zich horen. Ook ditmaal is zijn werk weer van hoog niveau en een groot plezier om het herlezen: steeds met een filosofische inslag en inhoudelijk verrassend. De tweede prijs is deze keer toegekend aan Zus van Lam, voor de gedichten Brief, Gestoord en Jouw naam: eigenlijk stuk voor stuk geadresseerde, bloemrijke nawoorden en wat-ik-eigenlijk-zeggen-wou's die gelukkig ook voor de lezer elke herlezing meer dan waard zijn.
De derde prijs in de redactionele keuze gaat naar Leen Verheyen voor de gedichten De avonden, Achtergrondgeruis en Lorca in de regen: intieme, soms wat dromerige, vaardig geschreven gedichten met een vloeiend ritme, die alle drie ook in de democratische uitslag een topplek bezetten. Leen Verheyen wint daarmee maar liefst twee prijzen tegelijk en levert zo een heel knappe prestatie en toont hoe literaire poëzie voor een breed publiek eruit kan zien.
Verder wil ik nog een eervolle vermelding toekennen aan Wannes De Craene voor het originele en erg sterke Er zitten littekens op onze woorden.
Merk nog op dat de redactionele selectie drie plekken toont waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn. Klik hier voor de complete democratische uitslag.
Zowel de democratisch bepaalde als de redactioneel gekozen 1ste, 2e en 3e prijs bedragen respectievelijk €100,-, €50,- en €25,-. Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor uw vertrouwen en wellicht tot een volgende editie!

- Erik Lange, 06-07-2019

Democratische uitslag 12e editie (met puntentotaal)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Redactionele selectie 12e editie

1

2

3