U bent hier

Juryrapport 11e editie

Voor de 11e editie van de Schrijverspodiumprijs werden door 75 deelnemers maar liefst 146 gedichten ingezonden. Voor het democratische gedeelte van deze wedstrijd is er gelukkig weer veel gestemd door de deelnemers, wat voor een representatieve en toch verrassende uitslag heeft gezorgd. Op de eerste plaats geëindigd in het democratische gedeelte van deze wedstrijd is het gedicht Lief en leed van Nando, een warm, romantisch en weemoedig gedicht over houden van iemand die dementeert, een thema dat altijd ontroert. De tweede prijs gaat naar Dag in de duinen van Yonina Pullens, een vooral qua woordkeuze en verteltrant enigszins apart gedichtje met een vrolijke, dubbele betekenis van het woord ‘dag’ en een opvallend wiegend ritme. De derde prijs is toebedeeld aan Eerste paar schoenen van Stien Breedveld, een klein maar sterk beeldend gedichtje dat treffend en schattig de eerste stappen in de eerste schoenen van een klein kind schetst.
In de redactionele keuze van deze 11e editie is Augustin Grenné met zijn gedichten Gortepap, Kamerjas en Onbeschreven de duidelijke winnaar: een perfecte taalbeheersing gecombineerd met een verfijnde en zeer aantrekkelijke inhoudelijke vormgeving levert hier wonderschone poëzie op. En goed dat Onbeschreven ook in het democratische gedeelte van de wedstrijd hoog is geëindigd. Snel op zoek naar een uitgever zou ik zeggen! Tonnie Meewis, die de vorige editie al de derde prijs won, sleept dit keer een tweede prijs in de wacht met het indrukwekkende Zelf-portret in een platgeslagen spiegel, het filosofische Een laatste redevoering of een tango met Theuth en Het feest van Saturnus of de kater van Horatii. Zijn eruditie is bijna intimiderend, maar door de inhoudelijke originaliteit is de verleiding om de verschillende historische verwijzingen in zijn gedichten eens na te gaan onweerstaanbaar. De derde prijs gaat dit keer naar Michiel Bakker voor zijn gedichten Dat is waar ik toen niet aan dacht, De Keper en Schemer eens heel zonderling. Vooral de twee beste gedichten laten zien waarom: hoe je vormgeving kunt gebruiken om een extra spanningsboog op te zetten, om iets nieuws te doen. En dat in combinatie met het lichte ongemak van een taalgebruik of thema dat ergens schurend wringt, maakt fascinerende poëzie waar je niet snel klaar mee bent.
Verder wil ik nog een eervolle vermelding toekennen aan Hans Temmerman voor zijn gedicht Druivenranken en aan Lars Muller voor Ongewassen rouw: beide erg goede, intrigerende gedichten.
Merk nog op dat de redactionele selectie drie plekken toont waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn. Klik hier voor de complete democratische uitslag.
Zowel de democratisch bepaalde als de redactioneel gekozen 1ste, 2e en 3e prijs bedragen respectievelijk €100,-, €50,- en €25,-. Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor uw vertrouwen en wellicht tot een volgende editie!

- Erik Lange, 30-03-2019

Democratische uitslag 11e editie (met puntentotaal)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

  • Mus - Yara - 238

10

Redactionele selectie 11e editie

1

2

3