U bent hier

Juryrapport 10e editie

Voor de 10e editie van de Schrijverspodiumprijs werden door 104 deelnemers maar liefst 237 gedichten ingezonden. En daar zat veel mooi werk tussen. Voor het democratische gedeelte van deze wedstrijd is er gelukkig weer veel gestemd door de deelnemers: gedichten van anderen lezen en beoordelen is niet alleen leuk maar kan ook inspirerend werken en helpen in je ontwikkeling als schrijver. De democratisch bepaalde eerste, tweede en derde prijs bedragen deze editie respectievelijk €150,-, €100,- en €50,-. De eerste prijs gaat naar De oude vrouw van Eric De Vos, een treffend en romantisch geschilderd stilleven over de laatste dagen van een oude vrouw, dat zich gemakkelijk in de verbeelding van de lezer nestelt. De tweede prijs gaat naar In de bron van Urd van Amanda Beelen, een enigszins mysterieus en mooi geschreven gedicht dat ondanks de grote ruimte voor interpretatie toch veel lezers heeft aangesproken. En dat is een goede zaak want de lezer kan het zo een eigen invulling geven, iets wat nauwelijks mogelijk is bij eenduidige gedichten. De derde prijs is toegevallen aan Stil de tijd van Ina Stabergh, een nostalgisch en ook enigszins raadselachtig gedicht, over de schoonheid van vergankelijkheid misschien, die groots wordt verbeeld.
In het redactionele gedeelte van deze wedstrijd is door ondergetekende in samenwerking met sponsor Linda Holla van Kirjaboek op basis van alle ingezonden gedichten van een schrijver besloten de eerste prijs, een eigenboekpublicatie ter waarde van €295,- deze jubileumeditie aan Annet Zaagsma toe te kennen voor haar gedichten Broedplaats, Yesterday I witnessed an unknown superhero crossing the street en Traumaheli. In de vorige editie won zij reeds de tweede prijs en Annet Zaagsma laat met deze nieuwe gedichten overtuigend zien dat dat geen toevalstreffer was. Afgezien van gewoon goed kunnen schrijven en iets interessants te melden hebben is originaliteit voor mij een groot goed en dat spat er in de poëzie van Annet Zaagsma in felgekleurde klodders en scherven vanaf: voor wie niet bang is voor wat scherpe randjes en elk gedicht opnieuw graag verrast wil worden.
Van een heel ander slag is de poëzie van Mandy Eggerding die met haar gedichten Breuklijnen, Keilen en En dat je het daar dan mee moet doen de tweede prijs in de redactionele keuze wint, een geldbedrag van €100,-. Deze drie gedichten hebben het ook in het democratische gedeelte heel goed gedaan en dat valt te begrijpen. Want het zijn romantisch geschreven gedichten over liefde en eenzaamheid waarin menig lezer zich zal kunnen herkennen. Wat haar werk in mijn ogen ook in literair opzicht interessant maakt is vooral in Breuklijnen en Keilen te zien: een zachte, golvende schrijfstijl in de juiste toonsoort die prachtig harmonieert met de romantische inhoud. Die harmonie verwezenlijken is waar je als schrijver op mag hopen.
De derde prijs in het redactionele gedeelte (€55,-) gaat naar Tonnie Meewis voor de gedichten De zon achterna, De kaasclub en Eigen vermogen. Ook hier valt weer te genieten van een hoge mate van originaliteit. Vooral de eerste twee genoemde gedichten getuigen van het kunnen van Tonnie Meewis: intrigerend hermetisch, filosofisch, ambitieus en met een fascinerende verbeelding.
Vanwege het jubileumkarakter van deze editie wilde ik ook nog drie individuele, kwalitatief bijzondere gedichten (die geen andere prijs winnen), elk met €50,- belonen. Die gaan naar Banaliteit van verlaten van Lomi Vadeso, een heel goed opgebouwd gedicht dat de juiste snaar in elke strofe weer weet te raken, Grens van Jan P. Meijers dat door zijn ongewone vorm een banale spijker wel interessant op de kop weet te slaan, en Voordat ik verdwijn van Melopee, een mooi, ingetogen gedicht over hoe zacht weg te gaan.
Verder wil ik nog een eervolle vermelding toekennen aan Jelou voor haar scherpe relationele observaties in de gedichten Verdronken fierheid, Hallo lief, we zijn nog niet dood, en Jij man met hoed en aan Paul Dewilde voor zijn erg leuke gedichten Botox, Nog dertig jaar en (zonder titel).
Merk nog op dat de redactionele selectie drie plekken toont waarbinnen gedichten van mijns inziens gelijk niveau alfabetisch op titel gesorteerd zijn. Klik hier voor de complete democratische uitslag.
Winnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor uw vertrouwen en wellicht tot een volgende editie!

- Erik Lange, 19-01-2019

Democratische uitslag 10e editie (met puntentotaal)

1

2

3

4

6

7

8

9

10

  • Vrij - Fata Morgana - 329

Redactionele selectie 10e editie

1

2

3